Pripremanje puževa

Od običnih puževa za ishranu se koriste samo stopalo (mišićni dio), a obavezno se izbacuje iznutrica. Pripremaju se na više načina: (1) pečeni na žaru u ljušturama (ljušture puževa se izbuše i onda peku, a poslije pečenja vadi se iz njih - izdvaja jestivi dio) i (2) kao jela od očišćenih puževa (ražnjići, paprikaš i za punjenje paprika i sarmi). Ako se puževi upotrebljavaju za pripremanje jela kao zamjena za svježe meso, treba obavezno da se dobro očiste (operu se, kuhaju se sa ljušturom oko 5 minuta, pa se odlije vrela voda i nalije hladna, zatim se vade iz ljušture i jestivi dio treba duže kuhati ili dinstati dok dobro ne omekša.

Oprani morski puževi (nanovi, priljepci, voljci i ostali puževi) stavljaju se u ključalu slatku ili morsku vodu i kuhaju 10 do 15 minuta, a poslije se vade iz kućišta, preliju uljem i jedu sa salatom od divljeg luka ili drugih jestivih biljaka.

Izvađeno meso puževa može se upotrijebiti i za pripremanje drugih jela na uobičajen način (čorba, paprikaš i sl.).

Napomena
: priljepci (morski puževi) mogu da se jedu prijesni i to odvojeni nekim oštrim predmetom od ljušture. 

< Nazad