Praziluk sa krompirom i mesom

Približne količine artikala:
 
- Praziluk  200 - 300 g
- Krompir  200 - 250 g
- Mast/ulje jestivo  15 - 20 g
- Brašno pšenično  6 g
- Riža  5 g
- Crni luk svježi  10 g
- Mrkva svježa  10 g
- Meso sirovo  100 g
- Paradajz gusto ukuhani  5 g
- Biber crni  0,1 g
- Paprika u prahu  1 g
- Dodatak jelima  1 g
- So po ukusu

Normativom je predviđeno oko 5 - 6 dl jela.


Praziluk očistiti, uzdužno rasjeći, dobro isprati, isjeći na komade dužine oko 5 cm, staviti u posudu sa ključalom slanom vodom, kuhati oko 10 minuta, pa izvaditi i dobro ocijediti.

Na zagrijanoj masti propržiti sitno isječen crni luk i mrkvu da blago porumene. Zatim dodati na kocke isječeno meso i dinstati dok ispari voda, pa dodati brašno i dinstati dok se izgubi miris brašna. Potom dodati papriku u prahu i dodatak jelima, naliti toplom vodom, posoliti i dodati na kriške isječen krompir i prokuhani praziluk. Kuhati oko 10 minuta, pa dodati prebranu i opranu rižu, paradajz ukuhani i jelo skuhati. Na kraju, po potrebi dosoliti, dodati mljeveni biber, promiješati i dijeliti. 


< Nazad