Približne količine artikala:
- Meso pileće sirovo 50 g
- Brašno pšenično "tip 800" 5 g
- Mrkva svježa 20 g
- Peršunov korijen i list 5 g
- Celerov korijen i list 3 g
- Bamija suha 3 g
- Ulje jestivo 10 g ili
- Maslac 10 g
- Pavlaka kisela 0,05 dl
- Jaja svježa 0,1 kom
- Limun svježi 5 g
- Dodatak jelima 1 g
- Biber crni 0,1 g
- Lovorov list 0,01 g
- So po ukusu
Normativom je predviđeno oko 3 dl čorbe.
Očišćeno i oprano pileće meso složiti u pogodnu posudu pa dodati mrkvu, peršunov i celerov korijen, očišćene i po dužini isječene, biber u zrnu, lovorov list, dodatak jelima i so, naliti hladnom vodom da ogrezne i kuhati dok svi artikli omekšaju. Zatim fond procijediti u posebnu posudu. Meso odvojiti od kostiju i sjeći na kockice, korjenasto povrće takođe isjeći na kockice. U međuvremenu suhe bamije potopiti u hladnu vodu u kojoj ih držati najmanje 1 sat. Zatim ih skuhati, ocjediti vodu i po potrebi očistiti od peteljki.
Od masnoće i brašna pripremiti svijetlu zapršku pa je zaliti dobijenim fondom i kuhati oko 20 minuta. Zatim dodati isječeno meso i korjenasto povrće, skuhanu bamiju po potrebi naliti toplom vodom da se dobije oko 3 dl po osobi i kuhati oko 5 minuta.
Potom čorbu malo ohladiti pa dodati razmućena jaja u kiseloj pavlaci, tj. čorbu legirati, promješati, dodati sok od limuna, sjeckani peršunov i celerov list i po potrebi dosoliti.
Dijeli se kutlačom od 3 dl.
< Nazad
- Meso pileće sirovo 50 g
- Brašno pšenično "tip 800" 5 g
- Mrkva svježa 20 g
- Peršunov korijen i list 5 g
- Celerov korijen i list 3 g
- Bamija suha 3 g
- Ulje jestivo 10 g ili
- Maslac 10 g
- Pavlaka kisela 0,05 dl
- Jaja svježa 0,1 kom
- Limun svježi 5 g
- Dodatak jelima 1 g
- Biber crni 0,1 g
- Lovorov list 0,01 g
- So po ukusu
Normativom je predviđeno oko 3 dl čorbe.
Očišćeno i oprano pileće meso složiti u pogodnu posudu pa dodati mrkvu, peršunov i celerov korijen, očišćene i po dužini isječene, biber u zrnu, lovorov list, dodatak jelima i so, naliti hladnom vodom da ogrezne i kuhati dok svi artikli omekšaju. Zatim fond procijediti u posebnu posudu. Meso odvojiti od kostiju i sjeći na kockice, korjenasto povrće takođe isjeći na kockice. U međuvremenu suhe bamije potopiti u hladnu vodu u kojoj ih držati najmanje 1 sat. Zatim ih skuhati, ocjediti vodu i po potrebi očistiti od peteljki.
Od masnoće i brašna pripremiti svijetlu zapršku pa je zaliti dobijenim fondom i kuhati oko 20 minuta. Zatim dodati isječeno meso i korjenasto povrće, skuhanu bamiju po potrebi naliti toplom vodom da se dobije oko 3 dl po osobi i kuhati oko 5 minuta.
Potom čorbu malo ohladiti pa dodati razmućena jaja u kiseloj pavlaci, tj. čorbu legirati, promješati, dodati sok od limuna, sjeckani peršunov i celerov list i po potrebi dosoliti.
Dijeli se kutlačom od 3 dl.
< Nazad