Pileća čorba (begova)

Približne količine artikala:

- Meso pileće sirovo  50 g
- Brašno pšenično "tip 800"  5 g
- Mrkva svježa  20 g
- Peršunov korijen i list  5 g
- Celerov korijen i list  3 g
- Bamija suha  3 g
- Ulje jestivo  10 g  ili
- Maslac  10 g
- Pavlaka kisela  0,05 dl
- Jaja svježa  0,1 kom
- Limun svježi  5 g
- Dodatak jelima  1 g
- Biber crni  0,1 g
- Lovorov list  0,01 g
- So po ukusu

Normativom je predviđeno oko 3 dl čorbe.

Očišćeno i oprano pileće meso složiti u pogodnu posudu pa dodati mrkvu, peršunov i celerov korijen, očišćene i po dužini isječene, biber u zrnu, lovorov list, dodatak jelima i so, naliti hladnom vodom da ogrezne i kuhati dok svi artikli omekšaju. Zatim fond procijediti u posebnu posudu. Meso odvojiti od kostiju i sjeći na kockice, korjenasto povrće takođe isjeći na kockice. U međuvremenu suhe bamije potopiti u hladnu vodu u kojoj ih držati najmanje 1 sat. Zatim ih skuhati, ocjediti vodu i po potrebi očistiti od peteljki.

Od masnoće i brašna pripremiti svijetlu zapršku pa je zaliti dobijenim fondom i kuhati oko 20 minuta. Zatim dodati isječeno meso i korjenasto povrće, skuhanu bamiju po potrebi naliti toplom vodom da se dobije oko 3 dl po osobi i kuhati oko 5 minuta.

Potom čorbu malo ohladiti pa dodati razmućena jaja u kiseloj pavlaci, tj. čorbu legirati, promješati, dodati sok od limuna, sjeckani peršunov i celerov list i po potrebi dosoliti.

Dijeli se kutlačom od 3 dl.


< Nazad