Pilav sa mesom

Približne količine artikala:
 
- Riža u zrnu  80 - 90 g
- Meso sirovo  100 - 120 g
- Crni luk svježi  15 - 20 g
- Miješano povrće konzervisano  80 - 100 g
- Paradajz gusto ukuhani  6 g
- Biber crni  0,1 g
- Celerov list i korijen  1 - 2 g
- Peršunov list i korijen  1- 2 g
- Mast/ulje  15 - 20 g
- Dodatak jelima  1 g
- So po ukusu

Normativom je predviđeno oko 5 dl jela.


Mast zagrijati, dodati sitno isjeckan crni luk, peršunov i celerov korijen i pržiti na tihoj vatri dok blago porumeni. Zatim dodati na kocke isječeno meso i dinstati uz dolivanje tople vode. Kada meso upola omekša, posoliti, a kada potpuno omekša dodati konzervisani đuveč, rižu i dodatak jelima. Prodinstati oko 5 minuta i doliti toplu vodu (3 dijela tečnosti na 1 dio riže). Kuhati još dvadesetak minuta, pa dodati paradajz gusto ukuhani, po potrebi dosoliti i odmah isključiti toplotu, dodati mljeveni biber, peršunov i celerov list, lagano promiješati, ostaviti 10 minuta da odstoji i dijeliti.

Napomena
: pilav bez mesa priprema se na isti način, stim što se ne dodaje meso, a količinu masti treba povećati za oko 5 - 10 grama. Umjesto mješanog konzervisanog povrća i paradajza ukuhanog može se upotrijebiti sviježe povrće.

< Nazad