Pečeno janje na ražnju

Približne količine artikala:
 
- Meso janjeće svježe  500 g
- Mast/ulje 5 g
- So po ukusu

Normativom je predviđeno oko 300 g pečenja.


Janje očistit od spoljašnje nečistoće, oprati i posušiti. Zatim ga posoliti samo sa unutrašnje strane i rukom utrljati da uđe u strukturu mesa. Pri soljenju treba posoliti unutrašnjost usta, mjesto gdje se janje klalo, cjelokupnu unutrašnjost, odakle je izvađena utroba, i plećke, ispod kojih se nožem napravi uzak, ali dubok urez u koji se stavlja so.

Poslije soljenja janje navući na ražanj sa zadnje strane, tako da ražanj izađe kroz usta, vodeći računa o tom da jezik ostane na donjoj vilici.

Janje se pričvršćuje na ražanj na sljedeći način:

- Zadnje noge se povežu žicom i dobro pričvrste na ražanj;
- Kroz prednji i zadnji dio kičme ukucati eksere, tako da prođu kroz cijelu kičmu i uđu u ražanj, ili se na sredini kičme sa obje strane naprave prorezi kroz koje se provuče žica, a ispod žice, sa spoljašnje strane janjeta, postavi se drvena pločica, pa se o žicu sa unutrašnje strane janjeta dobro pričvrsti za ražanj.

Kada se janje pričvrsti za ražanj zatvara se prorez kroz koji je izvađena utroba tako što se prednje noge odsjeku po zglobu, a trbušina proreže na dva mjesta, i sa jedne i sa druge strane otvora. Zatim se u prorez jedne strane trbušine i provučene proreze uvuku prednje odsječene noge, koje prethodno treba zarezati preko sredine mišića, da nebi ispale.

Maramicom od janjećeg loja prekriti janje i čačkalicama je pričvrstiti da ne padne prilikom pečenja.

Na mjestu gdje će se janje peći pripremiti žar od drva ili drvenog uglja i na pogodnom rastojanju pobosti u zemlju račvaste kočiće na koje će se postaviti ražanj.

Ražanj sa janjetom staviti na račve kočića iznad žara 40 - 50 cm i neprestano polako okretati. U posebnu posudu rastopiti mast, pa dodati malo vode i dobro posoliti. Ovom smjesom premazati janje kad počne da rumeni, i to čistom krpom pričvršćenom na štapić.

Ako u toku pečenja počnu da se pojavljuju mjehuri treba ih odmah probušiti viljuškom ili šiljkom od drveta.

U toku pečenja treba da bude više žara ispod butova i plećki. Pečenje traje 2 - 3 sata, što zavisi od veličine janjeta.

Ako se janje peče na jakoj vatri može se dogoditi da spolja izgori, a iznutra ostane krvavo i nepečeno.

Kada se janje ispeče, po skidanju sa žara, još jednom ga premazati smjesom masti, vode i soli, ostaviti da se malo ohladi, pa povaditi eksere, odvezati žicu, skinuti ga sa ražnja i ravnomjerno isporcionisati nožem ili satarom.


< Nazad