Približne količine artikala:
- Paradajz svježi 50 g
- Brašno pšenično 5 g
- Mrkva svježa 10 g
- Crni luk svježi 10 g
- Dodatak za čorbu (tjestenina ili riža u zrnu)
- Mast/ulje 5 g
- Paprika u prahu 0,2 g
- Biber crni 0,1 g
- Celerov list i korijen 2 g
- Peršunov list i korijen 2 g
- Dodatak jelima 1 g
- Dodatak jelima 1 g
- Šećer kristal 1 g
- So po ukusu
Normativom je predviđeno
oko 3 dl čorbe.
Očišćen
i sitno isječeni crni luk, peršun i korijen celera i mrkvu dodati na
zagrijanu masnoću i malo prodinstati. Naliti vodom i kuhati dok
korjenasto povrće omekša, dodati papriku u prahu i zapršku i pustiti da
prokuha. Zatim dodati dodatak za čorbu i svježi paradajz, isječen na
kocke, i dodatak jelima. Sve zajedno kuhati još 15 - 20 minuta. Na kraju,
po potrebi, dosoliti. Isključiti toplotu, pobiberiti, dodati sitno
isjeckan peršunov i celerov list, poboljšati ukus šećerom, lagano
promiješati i dijeliti.
< Nazad
< Nazad