Paradajz čorba

Približne količine artikala:

- Paradajz svježi  50 g
- Brašno pšenično  5 g
- Mrkva svježa  10 g
- Crni luk svježi  10 g
- Dodatak za čorbu (tjestenina ili riža u zrnu)
- Mast/ulje  5 g
- Paprika u prahu  0,2 g
- Biber crni  0,1 g
- Celerov list i korijen  2 g
- Peršunov list i korijen  2 g
- Dodatak jelima  1 g
- Šećer kristal  1 g
- So po ukusu

Normativom je predviđeno oko 3 dl čorbe.

Očišćen i sitno isječeni crni luk, peršun i korijen celera i mrkvu dodati na zagrijanu masnoću i malo prodinstati. Naliti vodom i kuhati dok korjenasto povrće omekša, dodati papriku u prahu i zapršku i pustiti da prokuha. Zatim dodati dodatak za čorbu i svježi paradajz, isječen na kocke, i dodatak jelima. Sve zajedno kuhati još 15 - 20 minuta. Na kraju, po potrebi, dosoliti. Isključiti toplotu, pobiberiti, dodati sitno isjeckan peršunov i celerov list, poboljšati ukus šećerom, lagano promiješati i dijeliti.

< Nazad