Minestron-čorba

Približne količine artikala:

- Grah  10 g
- Luk crni svježi  10 g
- Luk bijeli svježi  1 g
- Krompir svježi  30 g
- Kupus svježi  20 g
- Praziluk svježi  10 g
- Paradajz svježi  30 g
- Mrkva svježa  10 g
- Peršunov korijen i list  3 g
- Celerov korijen i list  2 g
- Brašno pšenično "tip 800"  3 g
- Tjestenina (špageti)  8 g
- Mast ili ulje  5 g
- Slanina suha hamburška  10 g
- Sir tvrdi (parmezan)  10 g
- Biber crni  0,1 g
- Dodatak jelima  1 g
- So po ukusu

Normativom je predviđeno oko 3 dl čorbe.

Grah prebrati, oprati i potopiti u vodu da se kvasi oko 2 sata. Zatim ga blanširati, naliti toplom vodom, dodati sitno sjeckani crni luk i skuhati.

U međuvremenu, na dijelu zagrijane masnoće propržiti sitno sjeckanu slaninu pa dodati opran i sitno isječen praziluk, kupus isječen na kocke, korjenasto povrće sitno isjeckano i pržiti dok sve blago porumeni. Zatim podliti toplom vodom ili fondom od kostiju, dodati dodatak jelima i kuhati oko 15 minuta pa dodati oljušten i na kockice isječen krompir. Kuhati dok povrće omekša (70%) pa dodati paradajz sječen na kockice, izlomljene špagete, so i skuhani grah. Zatim čorbu zapržiti tamnom zaprškom pripremljenom od ostatka masnoće i brašna i sve skupa kuhati na laganoj vatri oko 20 minuta. Isključiti toplotu, po potrebi dosoliti, dodati samljeveni biber, sitno sjeckani bijeli luk, celerov i peršunov list.

Dijeli se kutlačom od 3 dl, s tim što se u svaku porciju doda izrendisani sir.


< Nazad