Približne količine artikala:
- Grah 10 g
- Luk crni svježi 10 g
- Luk bijeli svježi 1 g
- Krompir svježi 30 g
- Kupus svježi 20 g
- Praziluk svježi 10 g
- Paradajz svježi 30 g
- Mrkva svježa 10 g
- Peršunov korijen i list 3 g
- Celerov korijen i list 2 g
- Brašno pšenično "tip 800" 3 g
- Tjestenina (špageti) 8 g
- Mast ili ulje 5 g
- Slanina suha hamburška 10 g
- Sir tvrdi (parmezan) 10 g
- Biber crni 0,1 g
- Dodatak jelima 1 g
- So po ukusu
Normativom je predviđeno oko 3 dl čorbe.
Grah prebrati, oprati i potopiti u vodu da se kvasi oko 2 sata. Zatim ga blanširati, naliti toplom vodom, dodati sitno sjeckani crni luk i skuhati.
U međuvremenu, na dijelu zagrijane masnoće propržiti sitno sjeckanu slaninu pa dodati opran i sitno isječen praziluk, kupus isječen na kocke, korjenasto povrće sitno isjeckano i pržiti dok sve blago porumeni. Zatim podliti toplom vodom ili fondom od kostiju, dodati dodatak jelima i kuhati oko 15 minuta pa dodati oljušten i na kockice isječen krompir. Kuhati dok povrće omekša (70%) pa dodati paradajz sječen na kockice, izlomljene špagete, so i skuhani grah. Zatim čorbu zapržiti tamnom zaprškom pripremljenom od ostatka masnoće i brašna i sve skupa kuhati na laganoj vatri oko 20 minuta. Isključiti toplotu, po potrebi dosoliti, dodati samljeveni biber, sitno sjeckani bijeli luk, celerov i peršunov list.
Dijeli se kutlačom od 3 dl, s tim što se u svaku porciju doda izrendisani sir.
< Nazad
- Grah 10 g
- Luk crni svježi 10 g
- Luk bijeli svježi 1 g
- Krompir svježi 30 g
- Kupus svježi 20 g
- Praziluk svježi 10 g
- Paradajz svježi 30 g
- Mrkva svježa 10 g
- Peršunov korijen i list 3 g
- Celerov korijen i list 2 g
- Brašno pšenično "tip 800" 3 g
- Tjestenina (špageti) 8 g
- Mast ili ulje 5 g
- Slanina suha hamburška 10 g
- Sir tvrdi (parmezan) 10 g
- Biber crni 0,1 g
- Dodatak jelima 1 g
- So po ukusu
Normativom je predviđeno oko 3 dl čorbe.
Grah prebrati, oprati i potopiti u vodu da se kvasi oko 2 sata. Zatim ga blanširati, naliti toplom vodom, dodati sitno sjeckani crni luk i skuhati.
U međuvremenu, na dijelu zagrijane masnoće propržiti sitno sjeckanu slaninu pa dodati opran i sitno isječen praziluk, kupus isječen na kocke, korjenasto povrće sitno isjeckano i pržiti dok sve blago porumeni. Zatim podliti toplom vodom ili fondom od kostiju, dodati dodatak jelima i kuhati oko 15 minuta pa dodati oljušten i na kockice isječen krompir. Kuhati dok povrće omekša (70%) pa dodati paradajz sječen na kockice, izlomljene špagete, so i skuhani grah. Zatim čorbu zapržiti tamnom zaprškom pripremljenom od ostatka masnoće i brašna i sve skupa kuhati na laganoj vatri oko 20 minuta. Isključiti toplotu, po potrebi dosoliti, dodati samljeveni biber, sitno sjeckani bijeli luk, celerov i peršunov list.
Dijeli se kutlačom od 3 dl, s tim što se u svaku porciju doda izrendisani sir.
< Nazad