Knedle od griza pšeničnog

Vrsta namirnice

Masa

kJ

Cal

Griz pšenični 10 g 152 36
Mast svinjska ili margarin 5 g 189 45
Jaja svježa 0,1 kom 30 7
Peršunov list 0,2 g
So po ukusu
Svega 371 88

U pogodnoj posudi ulupati pjenasto pripadajuću količinu svinjske masti ili margarina. Zatim dodati žumanca i sve zajedno umutiti dok se ne dobije ujednačena masa. U ovu masu dodati prosijani pšenični griz, sitno sjeckani peršunov list, so po ukusu i na kraju čvrstu pjenu od bjelanaca, prethodno ulupanu u posebnom sudu. Sve zajedno lagano miješati dok se ne dobije ujednačena masa. Zatim masu staviti u hladnjak, ili na hladno mjesto da odleži 30-60 minuta.

Masu polako premijesiti, a zatim kašikom formirati knedle i stavljati ih u supu koja polagano vrije. Kuhanje knedli traje 10 minuta od stavljanja zadnje knedle. Isključiti toplotu i ostaviti da stoji u poklopljenom sudu 10 minuta prije podjele.