Vrsta namirnice |
Masa |
kJ |
Cal |
Griz pšenični | 10 g | 152 | 36 |
Mast svinjska ili margarin | 5 g | 189 | 45 |
Jaja svježa | 0,1 kom | 30 | 7 |
Peršunov list | 0,2 g | ||
So po ukusu | |||
Svega | 371 | 88 |
U pogodnoj posudi ulupati pjenasto pripadajuću količinu svinjske masti ili margarina. Zatim dodati žumanca i sve zajedno umutiti dok se ne dobije ujednačena masa. U ovu masu dodati prosijani pšenični griz, sitno sjeckani peršunov list, so po ukusu i na kraju čvrstu pjenu od bjelanaca, prethodno ulupanu u posebnom sudu. Sve zajedno lagano miješati dok se ne dobije ujednačena masa. Zatim masu staviti u hladnjak, ili na hladno mjesto da odleži 30-60 minuta.
Masu polako premijesiti, a zatim kašikom formirati knedle i stavljati ih u supu koja polagano vrije. Kuhanje knedli traje 10 minuta od stavljanja zadnje knedle. Isključiti toplotu i ostaviti da stoji u poklopljenom sudu 10 minuta prije podjele.