Vrsta namirnice |
Masa |
kJ |
Cal |
Jetra goveđa/juneća i slezena | 8 g | 41 | 10 |
Griz pšenični ili prezla | 8 g | 122 | 29 |
Brašno pšenično tip "500" | 2 g | 30 | 7 |
Peršunov list | 0,2 g | ||
Jaja svježa | 0,2 kom | 60 | 14 |
Luk bijeli svježi | 0,2 g | 1 | |
Mast svinjska ili | 5 g | 189 | 45 |
Margarin | 5 g | 151 | 36 |
So po ukusu | |||
Svega (sa mašću) | 443 | 105 | |
Svega (sa margarinom) | 405 | 96 |
U pogodnom sudu ulupati pjenasto pripadajuću količinu masti ili margarina. Zatim dodati žumanca i sve zajedno mutiti dok se dobije ujednačena masa. U ovu masu dodati samljevenu jetru i slezenu, prosijani pšenični griz ili prezlu, prosijano brašno, sitno sjeckani bijeli luk i peršunov list, so po ukusu i na kraju čvrstu pjenu od bjelanaca. Sve zajedno polako miješati varjačom dok se ne dobije ujednačena masa. Masu zatim staviti u hladnjak da odleži 30-60 minuta.
Poslije toga masu polako premijesiti, formirati knedle kašikom i stavljati ih u supu koja polagano vrije. Knedle se kuhaju 10 minuta od stavljanja zadnje knedle. Isključiti toplotu i ostaviti da odstoje u poklopljenom sudu 10-15 minuta.