Kisela čorba

Približne količine artikala:

- Brašno pšenično "tip 800"  5 g
- Riža  10 g
- Luk crni svježi  10 g
- Koncertrirani sok od paradajza (koncentracije 28% do 30% s.m.)  5 g
- Mrkva svježa  15 g
- Grašak mladi svježi  10 g
- Mast ili ulje  8 g
- Peršunov korijen i list  5 g
- Celerov korijen i list  3 g
- Koncentrat za supu  1 g
- Sirće  3 g
- Biber crni  0,1 g
- Paprika u prahu  0,2 g
- Dodatak jelima  1 g
- So po ukusu

Normativom je predviđeno oko 3 dl čorbe.

U dio vrele masnoće dodati sitno isjeckani crni luk i malo ga propržiti. Zatim u proprženi luk dodati mrkvu, peršunov i celerov korijen, sve sječeno na kockice i grašak svježi pa sve skupa još malo propržiti, dodati papriku u prahu i dodatak jelima pa podliti toplom vodom ili fondom od kostiju, tako da ogrezne i ostaviti da se kuha.

Kada povrće omekša, po potrebi ga preručiti u kazane za pripremu čorbe. Zatim dodati koncentrtirani sok od paradajza razmućen u mlakoj vodi, toplu vodu ili fond od kostiju, toliko da se dobije količina od 3 dl po osobi, posoliti i sačekati da prokuha. Čim čorba prokuha, dodati prebranu i opranu rižu. Zapržiti uz stalno miješanje čorbe da se zaprška ne zgrudva. Potom dodati koncentrat za supu i ostaviti da kuha 20-30 minuta. Isključiti toplotu, pa dodati sitno sjeckani peršunov i celerov list, samljeveni biber, po potrebi dosoliti i poboljšati ukus sirćetom.

Dijeliti kutlačom od 3 dl.

Napomena: Ako se upotrebljava svježi paradajz, isjeći ga na kocke i dodati u čorbu kad povrće omekša.

Ako se umjesto svježeg graška upotrebljava grašak iz konzervi dodavati ga u čorbu zajedno sa paradajzom.


< Nazad