Kelj sa krompirom i mesom

Približne količine artikala:
 
- Kelj svježi  300 g
- Krompir svježi  150 g
- Brašno pšenično  6 g
- Paradajz gusto ukuhani  3 - 5 g
- Crni luk svježi  20 g
- Bijeli luk svježi  1 g
- Meso sirovo  100 - 200 g
- Mast/ulje jestivo  20 - 25 g
- Paprika u prahu  0,3 g
- Biber  0,1 g
- Lovorov list  0,01 g
- Dodatak jelima  1 g
- So po ukusu

Normativom je predviđeno 7 - 8 dl jela.


Na zagrijanu masnoću dodati isječen luk i pržiti da porumeni. Zatim dodati na kocke isječeno meso i dinstati dok ispari voda, pa dodati brašno i stalno miješati dok se izgubi miris brašna. Potom dodati papriku u prahu, na kriške isječen kelj i potrebnu količinu vode, posoliti i kuhati. Kada su meso i kelj upola kuhani, dodati na kocke isječen krompir, paradajz gusto ukuhani, isjeckan bijeli luk i lovorov list i dodatak jelima, i kuhati dok se jelo ne skuha. Po potrebi dosoliti, dodati mljeveni biber, promiješati i dijeliti.


< Nazad