Janjeći/pileći paprikaš

Približne količine artikala:
 
- Meso janjeće/pileće sirovo  100 - 120 g
- Brašno pšenično  5 - 10 g
- Crni luk svježi  20 - 30 g
- Paradajz svježi  20 g
- Paprika svježa  30 g
- Mast/ulje jestivo  15 - 20 g
- Paprika u prahu  0,3 g
- Biber crni  0,1 g
- Peršunov list svježi  2 g
- Dodatak jelima  1 g
- So po ukusu

Normativom je predviđeno oko 3 dl paprikaša.


U posudu dodati zagrijanu mast, pa redati red mesa isječenog na kocke, red isječenog crnog luka i svježe paprike, sve dok se utroši cijela količina artikala. Zatim dodati papriku u prahu, naliti toplom vodom, da ogrezne, i kuhati u zatvorenoj posudi uz povremeno dolivanje tople vode. Kada meso omekša dodati paradajz i dodatak jelima i kuhati još oko 10 minuta. U međuvremenu pripremiti zapršku, zapržiti i uz miješanje nastaviti kuhanje još oko 10 minuta. Na kraju dosoliti, dodati mljeveni biber i isjeckan peršunov list, promiješati i dijeliti.


< Nazad