Gibanica

Vrsta namirnice

Masa

kJ

Cal

Brašno pšenično "tip 500" 60 g 912 218
Sir kravlji bijeli masni (u kriškama) 50 g 438 105
Kajmak 20 g 486 116
Ulje jestivo 20 g 740 177
Jaja svježa 0,3 kom 90 22
Mlijeko svježe 0,3 dl 84 20
So po ukusu
Svega 2750 658

Normativom je predviđeno parče gibanice od oko 200 g.

U prosijano brašno dodati so i mlaku vodu (odnos brašna i vode treba da bude 1:0,7 - brašno:voda), pa zamijesiti tijesto srednje tvrdoće, podijeliti ga na manje dijelove za razvijanje. Svaki komad tijesta na pobrašnjenom stolu dobro izmjesiti da postane gladak i formirati ga u obliku lopte. Formirano tijesto u komadima staviti na pobrašnjene plehove, vodeći računa o tome da se tijesto u plehovima ne dodiruje. Svaki komad tijesta premazati uljem po površini da se ne bi stvorila kora i ostaviti da tijesto odleži na umjerenoj temperaturi oko 30 minuta.

Odležale komade tijesta vaditi na pobrašnjen sto i oklagijom razvlačiti da se dobije kora debljine do 1 mm. Zatim kore isjeći na pravougaonike prema plehu pa stavljati na čiste ploče štednjaka i peći sa obje strane. Pečene kore slagati jednu na drugu, a razvijanje i pečenje kora produžiti dok se ne ispeče cjelokupna količina. U međuvremenu pripremiti masu na slijedeći način:

u pogodnu posudu staviti usitnjeni bijeli sir, dadati kajmak, jaja, mlijeko, dio masnoće, po potrebi posoliti i sve dobro izmješati da se dobije ujednačena masa.

Duboki pleh za pečenje podmazati, a zatim na dno staviti jednu ispečenu koru, potom ostale kore umakati u pripremljenu masu i slagati u pleh, povremeno poprskati masnoćom i kada se dobije debljina gibanice oko 8 cm, na površinu staviti jednu pečenu koru koju ne umakati u masu, već je samo malo po površini poprskati masnoćom.

Sastavljenu gibanicu ostaviti da odstoji oko 30 minuta, poslije čega je peći na tihoj vatri oko jedan čas.

Pri pečenju, ukoliko se gibanica previše naduva, treba je izbušiti viljuškom.

Pečenu gibanicu izvaditi, ostaviti da se malo ohladi pa ravnomjerno isporcionisati. Treba da se dijeli dok je još topla.
Napomena: u masu za gibanicu može se dodati mineralna voda (10 g po osobi).