Džigerica na žaru

Približne količine artikala:

- Jetra juneća  100 g ili
- Jetra teleća  100 g ili
- Jetra janjeća  100 g
- Ulje jestivo  3 g
- Luk crni svježi  30 g
- Biber crni  0,1 g
- So po ukusu

Normativom je predviđeno jedno parče ispečene džigerice od oko 70 g.

Džigericu oprati, ocijediti i posušiti čistom krpom, a zatim je isjeći na odreske debljine oko 0,5 cm.

Pripremljenu džigericu peći na plotni od štednjaka ili roštilju, s tim što plotnu ili roštilj prije stavljanja džigerice premazati uljem. Kada džigerica porumeni sa jedne strane, okrenuti je da porumeni i sa druge strane, poslije čega je posoliti, posuti samljevenim biberom i servirati na male tanjire sa sitno sjeckanim crnim lukom i služiti toplu.

Prilikom pečenja džigerice voditi računa o tome da se previše ne osuši.