Ćulbastija

Približne količine artikala:

- Meso goveđe-juneće sirovo (rozbratna i kontrafile)  150 g
- Luk crni svježi  30 g
- Ulje jestivo  5 g
- Biber crni  0,2 g
- So po ukusu

Normativom je predviđena jedna ispečena šnicla od oko 90 g.

Goveđe-juneće meso očistiti od žigova i eventualne spoljašnje nečistoće i odvojiti od kostiju i žila.

Veće komade mesa premazati uljem i ostaviti na hladnom mjestu (u hladnjaku) da odleži najmanje 24 sata. Odležalo goveđe meso ravnomjerno isporcionisati u vidu šnicli. Zatim isječeno meso malo istucati drvenim tučkom, posoliti i posuti mljevenim biberom.

Pripremljeno meso peći na plotni od štednjaka ili roštilju, s tim što plotnu ili roštilj prije stavljanja ćulbastije premazati uljem. Kada ćulbastija porumeni sa jedne strane, okrenuti je da porumeni i sa druge strane, poslije čega je servirati na male tanjire sa sitno sjeckanim crnim lukom i služiti toplu.