Približne količine artikala:
- Meso goveđe-juneće sirovo (rozbratna i kontrafile) 150 g
- Luk crni svježi 30 g
- Ulje jestivo 5 g
- Biber crni 0,2 g
- So po ukusu
Normativom je predviđena jedna ispečena šnicla od oko 90 g.
Goveđe-juneće meso očistiti od žigova i eventualne spoljašnje nečistoće i odvojiti od kostiju i žila.
Veće komade mesa premazati uljem i ostaviti na hladnom mjestu (u hladnjaku) da odleži najmanje 24 sata. Odležalo goveđe meso ravnomjerno isporcionisati u vidu šnicli. Zatim isječeno meso malo istucati drvenim tučkom, posoliti i posuti mljevenim biberom.
Pripremljeno meso peći na plotni od štednjaka ili roštilju, s tim što plotnu ili roštilj prije stavljanja ćulbastije premazati uljem. Kada ćulbastija porumeni sa jedne strane, okrenuti je da porumeni i sa druge strane, poslije čega je servirati na male tanjire sa sitno sjeckanim crnim lukom i služiti toplu.
- Meso goveđe-juneće sirovo (rozbratna i kontrafile) 150 g
- Luk crni svježi 30 g
- Ulje jestivo 5 g
- Biber crni 0,2 g
- So po ukusu
Normativom je predviđena jedna ispečena šnicla od oko 90 g.
Goveđe-juneće meso očistiti od žigova i eventualne spoljašnje nečistoće i odvojiti od kostiju i žila.
Veće komade mesa premazati uljem i ostaviti na hladnom mjestu (u hladnjaku) da odleži najmanje 24 sata. Odležalo goveđe meso ravnomjerno isporcionisati u vidu šnicli. Zatim isječeno meso malo istucati drvenim tučkom, posoliti i posuti mljevenim biberom.
Pripremljeno meso peći na plotni od štednjaka ili roštilju, s tim što plotnu ili roštilj prije stavljanja ćulbastije premazati uljem. Kada ćulbastija porumeni sa jedne strane, okrenuti je da porumeni i sa druge strane, poslije čega je servirati na male tanjire sa sitno sjeckanim crnim lukom i služiti toplu.