Čorba od krompira

Približne količine artikala:

- Krompir svježi  80 - 100 g
- Brašno pšenično  5 g
- Paradajz gusto ukuhani  3 g
- Mrkva svježa  10 g
- Luk crni svježi  5 g
- Mast/ulje  8 g
- Dodatak jelima  1 g
- Paprika u prahu  0,2 g
- Biber  0,1 g
- Peršunov korijen i list  3 g
- Celerov korijen i list  2 g
- So po ukusu

Normativom je predviđeno oko 3 - 4 dl čorbe.

U vrelu masnoću dodati sitno sjeckani crni luk i malo ga propržiti. U proprženi luk dodati isječene na kockice mrkvu, peršunov i celerov korijen i pržiti da blago porumeni. Dodati papriku u prahu, naliti toplom vodom da ogrezne i ostaviti da kuha.

Kada povrće omekša, dodati krompir sječen na kocke i gusto ukuhani paradajz, razmućen u vreloj vodi. Naliti toplom vodom (da bude 3 dl po osobi), posoliti i sačekati da prokuha, pa dodati zapršku uz stalno miješanje. Poslije zapržavanja dodati dodatak jelima i ostaviti da kuha  20 - 30 minuta, vodeći računa da se krompir ne raskuha. Na kraju, isključiti toplotu, dodati sitno sjeckani peršunov i celerov list, samljeveni biber, po potrebi dosoliti i dijeliti.

< Nazad