Približne količine artikala:
- Krompir svježi 80 - 100 g
- Brašno pšenično 5 g
- Paradajz gusto ukuhani 3 g
- Mrkva svježa 10 g
- Luk crni svježi 5 g
- Mast/ulje 8 g
- Dodatak jelima 1 g
- Paprika u prahu 0,2 g
- Biber 0,1 g
- Peršunov korijen i list 3 g
- Celerov korijen i list 2 g
- So po ukusu
Normativom je predviđeno oko 3 - 4 dl čorbe.
U vrelu masnoću dodati
sitno sjeckani crni luk i malo ga propržiti. U proprženi luk dodati isječene
na kockice mrkvu, peršunov i celerov korijen i pržiti da blago porumeni.
Dodati papriku u prahu, naliti toplom vodom da ogrezne i ostaviti da kuha.
Kada povrće omekša,
dodati krompir sječen na kocke i gusto ukuhani paradajz, razmućen u
vreloj vodi. Naliti toplom vodom (da bude 3 dl po osobi), posoliti i sačekati
da prokuha, pa dodati zapršku uz stalno miješanje. Poslije zapržavanja
dodati dodatak jelima i ostaviti da kuha 20 - 30 minuta, vodeći računa
da se krompir ne raskuha. Na kraju, isključiti toplotu, dodati sitno
sjeckani peršunov i celerov list, samljeveni biber, po potrebi dosoliti i
dijeliti.
< Nazad
< Nazad