Približne količine artikala:
- Mladi grašak svježi 100 g
- Brašno pšenično "tip 800" 5 g
- Mrkva svježa 10 g
- Luk crni svježi 10 g
- Peršunov list 2 g
- Mast ili ulje 5 g
- Slanina suha hamburška 5 g
- Paprika u prahu 0,1 g
- Biber crni 0,1 g
- Dodatak jelima 1 g
- So po ukusu
Normativom je predviđeno oko 3 dl čorbe.
U dio vrele masnoće dodati sitno isjeckani luk i malo ga propržiti. Zatim u proprženi luk dodati suhu slaninu sječenu na kockice i zajedno pržiti da blago porumeni. Poslije toga dodati mrkvu sječenu na kockice i svježi grašak, te sve skupa još malo propržiti, dodati papriku u prahu i dodatak jelima, pa podliti toplom vodom ili fondom od kostiju da ogrezne i ostaviti da kuha. Kad grašak i mrkva omekšaju, po potrebi ih preručiti u kazane za pripremanje čorbe. Zatim naliti toplu vodu ili fond od kostiju da se dobije količina od 3 dl po osobi, posoliti i sačekati da prokuha. Kada čorba prokuha, dodati zapršku uz stalno miješanje čorbe da se zaprška ne zgrudva. Poslije zapržavanja čorbu kuhati još 20-30 minuta, isključiti toplotu pa dodati sitno sjeckani peršunov list i samljeveni biber.
Dijeliti čorbu kutlačom od 3 dl.
Napomena: ako se upotrebljava konzervirani grašak, treba ga dodavati u čorbu pred zapržavanje.
< Nazad
- Mladi grašak svježi 100 g
- Brašno pšenično "tip 800" 5 g
- Mrkva svježa 10 g
- Luk crni svježi 10 g
- Peršunov list 2 g
- Mast ili ulje 5 g
- Slanina suha hamburška 5 g
- Paprika u prahu 0,1 g
- Biber crni 0,1 g
- Dodatak jelima 1 g
- So po ukusu
Normativom je predviđeno oko 3 dl čorbe.
U dio vrele masnoće dodati sitno isjeckani luk i malo ga propržiti. Zatim u proprženi luk dodati suhu slaninu sječenu na kockice i zajedno pržiti da blago porumeni. Poslije toga dodati mrkvu sječenu na kockice i svježi grašak, te sve skupa još malo propržiti, dodati papriku u prahu i dodatak jelima, pa podliti toplom vodom ili fondom od kostiju da ogrezne i ostaviti da kuha. Kad grašak i mrkva omekšaju, po potrebi ih preručiti u kazane za pripremanje čorbe. Zatim naliti toplu vodu ili fond od kostiju da se dobije količina od 3 dl po osobi, posoliti i sačekati da prokuha. Kada čorba prokuha, dodati zapršku uz stalno miješanje čorbe da se zaprška ne zgrudva. Poslije zapržavanja čorbu kuhati još 20-30 minuta, isključiti toplotu pa dodati sitno sjeckani peršunov list i samljeveni biber.
Dijeliti čorbu kutlačom od 3 dl.
Napomena: ako se upotrebljava konzervirani grašak, treba ga dodavati u čorbu pred zapržavanje.
< Nazad