Ćevapčići

Približne količine artikala:

- Meso goveđe sirovo (vrat i plećka)  190 g
- Ulje jestivo  3 g
- Luk crni svježi  60 g
- Biber crni  0,5 g
- So po ukusu

Normativom je predviđeno 10 ćevapčića (oko 10 g po isječenom komadu).

Meso očistiti od žigova i eventualne spoljašnje nečistoće, odvojiti od kostiju i žila, isjeći na komade pogodne za mljevenje i samljeti na mašini kroz sitnu rešetku.

U samljeveno meso dodati so i samljeveni biber pa sve dobro izmjesiti da se dobije ujednačena masa. Pripremljenu masu ostaviti na hladnom mjestu (u hladnjaku) da odleži oko dva sata. Odležalu masu propuštati kroz mašinu za mljevenje mesa (bez rešetki i noža) na koju je montiran specijalni lijevak, koji oblikuje ćevapčiće. Jednom rukom potiskivačem potiskivati meso, a drugom rukom prihvatiti ćevapčiće i otkidati na dužini 4-5 cm, što zavisi od promjera lijevka. Formirane ćevapčiće slagati u pogodnu posudu.

Ćevapčiće peći na plotni od štednjaka ili roštilju, s tim što plotnu ili roštilj prije stavljanja ćevapčića premazati uljem. Kada ćevapčići porumene sa jedne strane, okretati ih francuskom kašikom da porumene sa svih strana, poslije čega ih servirati na male tanjire sa sitno sjeckanim crnim lukom i služiti ih tople.

Napomena: ćevapčići se mogu služiti sa kajmakom (u tom slučaju se ne servira luk) na taj način što se kajmak (10 g po osobi) rastopi i prelije preko ćevapčića.

Ćevapčići su kvalitetniji ako se pripremaju sa 70% goveđeg i 30% telećeg mesa (vrat i plećka).


< Nazad