Bosanski lonac

Približne količine artikala:
 
- Krompir svježi  200 - 250 g
- Mrkva svježa  10 g
- Crni luk svježi  30 g
- Bijeli luk svježi  5 g
- Povrće miješano konzervisano  120 - 150 g
- Meso - goveđe, juneće, jagnjeće
- Paradajz gusto ukuhani  5 g
- Peršunov korijen i list  2 g
- Celerov korijen i list  3 g
- Mast/ulje jestivo  100 - 120 g
- Paprika u prahu  0,2 g
- Biber crni  0,2 g
- Vino bijelo  0,2 g
- Dodatak jelima  1 g
- So po ukusu

Normativom je predviđeno 5 - 6 dl jela.


U posudu staviti krompir, mrkvu, crni luk, peršunov i celerov korijen, sve očišćeno i isječeno na kocke, bijeli luk neoljušten u češnjevima, peršunov i celerov sitno isjeckan list, meso goveđe isječeno na kocke, rastopljenu masnoću, papriku u prahu, biber u zrnu, lovorov list, dodatak jelima, konzervisano povrće, paradajz gusto ukuhani, vin i so. Sve dobro izmiješati, naliti vodom da dopre na 3/4 od visine složenih artikala, pa pokriti posudu i kuhati (3 do 4 sata) dok svi artikli omekšaju, isključiti toplotu i dijeliti. 


< Nazad