Boranija sa mesom

Približne količine artikala:
 
- Boranija svježa  350 - 500 g
- Crni luk svježi  20 g
- Bijeli luk svježi  1 - 2 g
- Brašno pšenično  6 g
- Paprika svježa  30 g
- Paradajz svježi  30 g
- Meso sirovo  100 - 120 g
- Mast/ulje jestivo  15 - 25 g
- Paprika u prahu  0,3 g
- Dodatak jelima  1 g
- So po ukusu

Normativom je predviđeno oko 7 - 8 dl jela.


Na zagrijanoj masti propržiti crni luk da porumeni, dodati na kocke isječeno meso i prodinstati. Kada meso malo omekša, dodati očišćenu, opranu i isječenu svježu ili potopljenu sušenu boraniju, po potrebi doliti vode i kuhati dok upola omekša, pa dodati paradajz, papriku i dodatak jelima i jelo skuhati. U međuvremenu pripremiti svjetložutu zapršku, jelo zapržiti, dodati sjeckan bijeli luk i mljeveni biber, promiješati i dijeliti. 


< Nazad